Barajul si lacul Poiana Uzului, situate pe raul Uz, afluent al Trotusului, fac parte din Administratia Bazinala Ape (A.B.A) Siret:
http://www.rowater.ro/dasiret/Lucrari%20hidrotehnice%20in%20administrare/Forms/AllItems.aspx.
A.B.A Siret are in administrare o suprafata de bazin hidrografic de 27858 km2 , iar prin sistemele de gospodarirea apelor si sistemele hidrotehnice independente din subordine are in exploatare:
Barajul si Lacul de acumulare Poiana Uzului sunt situate in apropiere de Sălătruc (Darmanesti) – Figura 1- si are ca scop principal alimentarea cu apa a populatiei din localitatile Bacau, Onesti, Comanesti, Moinesti, Darmanesti, etc. si ca scop secundar producerea de energie electrica.
Barajul in spatele caruia s-a format lacul este un baraj din beton, cu contraforti tip „ciupercã”. Barajul construit între 1965 şi 1973, este primul baraj din România cu contraforţi si are 33 ploturi în clasa I de importanţă, si 28 galerii transversale, este lung de 507 m, înalt de 84 m, iar lătimea la bază fiind de 74,1 m. (Figura 2).
Acest baraj cu contraforti este unul dintre putinele baraje de acest fel din Romania (Tabelul 1), fiind cel mai inalt dintre acestea si singurul din zona de studiu:
Cota de altitudine la coronament este de 519 m fata de nivelul mării, lăţimea la coronament fiind de 6 m plus garda, iar fundaţia barajului este adânca de 40 m şi lată tot de 40 m. În corpul barajului este încastrată priza de apă potabilă, priza de apă industrială şi microhidrocentrala cu o putere de 5 MW. (http://www.orasuldarmanesti.ro/portal/bacau/orasuldarmanesti/portal.nsf/AllByUNID/Baraj ul-Poiana-Uzului-00000A12?OpenDocument ).
Lacul de acumulare Poiana Uzului este un lac artificial format prin zăgăzuirea apelor Uzului în 1973 odată cu construirea barajului de la Poiana Uzului, Pivniceri, în primul defileu al Uzului între Dealu Mare, pe dreapta, şi Căpuţeanu, pe stânga. Pana in anul 1969, in acest loc se afla satul cu acelasi nume, sat fondat cu mai mult de un secol in urma.
Lacul are o lungime de 3,75 km, o suprafata de 334 hectare si un volum de 98 milioane metrii cubi. Adancimea maxima a lacului este de 64,7 m (Figura 3).
In anul 2016 Administrația Bazinală de Apă Siret a realizat lucrări de reabilitare a barajului Poiana Uzului, înlocuindu-se vanele la două goliri de fund ale acumulării. „Aceste lucrări au fost necesare având în vedere atât uzura fizică și morală a vanelor existente, cât și faptul că în timp s-a constatat faptul că vanele existente funcționează cu vibrații din cauza vitezelor mari la trecerea apei prin ele. Mai mult, pentru a spori gradul de siguranță a construcției, s-a stabilit montarea unui alt tip de vană decât cele montate inițial, respectiv vane tip lămâie în loc de vane tip fluture. Acest tip de vane este adecvat la condițiile de curgere cu viteze foarte mari a apei, fără producerea de vibrații și cu posibilitatea de reglare a gradului de deschidere.” – sursa: RoWater.
In cadrul proiectului Daring, a fost instalata aparatura de monitorizare seismica si meteo (Figurile 4 si 5) si s-a realizat configuratia locala de achizitie si arhivare a datelor seismice, meteo si nivel apa in lac.